Pentru gospodinele incepatoare ,ofer cateva sfaturi pentru folosirea condimentelor:
Daca adaugi condimentele in mancare prea devreme, e posibil sa lase o aroma prea puternica.
Pentru mancaruri care necesita mai mult timp de preparare, precum supele sau tocanele, incearca sa adaugi condimentele cu o ora sau chiar mai putin inainte sa servesti felul de mancare. Pentru rezultate si mai bune, incearca sa sfarami condimentele in mana inainte sa le adaugi in mancare.
Patrunjelul sau verdeata ornamentala la o supa sau ciorba trebuie puse dupa ce ai oprit focul sau inainte de servire.
Pentru felurile de mancare care se gatesc repede, incearca sa adaugi condimentele uscate mai devreme, in vreme ce condimentele proaspete trebuie adaugate atunci cand mancarea e aproape gata.
Nu folosi mai mult de trei tipuri de condimente intr-o reteta, decat daca acest lucru e specificat clar in indicatii. Spre exemplu, anumite mancaruri indiene fac exceptie de la aceasta regula, avand in vedere ca unele retete contin pana la 10 tipuri de condimente diferite.
Experimenteaza si incearca sa inlocuiesti condimentele specificate in reteta cu altele: spre exemplu, pune maghiran in loc de oregano, coriandru in loc de patrunjel, seminte de anason in loc de fenicul.
Si, pentru cei ce nu stapanesc inca arta condimentelor, iata o lista a celor mai potrivite condimente pentru fiecare tip de mancare:
Pentru carnea de vita sunt ideale busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, menta, salvie, tarhon, cimbru,rozmarin
Pentru carnea de porc sunt indicate busuioc,coriandru, chimen, marar, fenicul, menta, maghiran, rozmarin, salvie, tarhon si cimbru.
Carnea de miel trebuie asezonata cu menta, busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, maghiran, rozmarin, salvie sau cimbru.
Carne de pasare:
Pentru pui, busuioc sau dafin, coriandru, chimen, maghiran, menta, rozmarin, tarhon, salvie.
La curcan puteti adauga si cimbru, la gasca, salvie, iar la rata, marar, menta, rozmarin, salvie, tarhon.
Pestele si fructele de mare trebuiesc asezonate cu anason, busuioc, coriandru, marar, fenicul, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru.
Pentru paine si prajituri puteti folosi coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, anason, fenicul, leustean, rozmarin.
Oualor le puteti adauga marar, busuioc, coriandru, chimen, leustean, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru.
Pentru ficat e indicat sa adaugati coriandru, salvie sau tarhon dar este foarte bun si rozmarinul si cimbru
Salatelor le pot fi adaugate urmatoarele: busuioc, tataneasa, coriandru, chimen, papadie, marar, soc, menta, patrunjel, tarhon si cimbru.
Pentru supe, puteti folosi chimen, marar, lustean, galbenele, maghiran, menta, urzici, tarhon, cimbru.
Urmand aceste sfaturi, vei putea crea retete unice al caror secret il vei sti doar tu si care vor fi apreciate de toata lumea.