Thursday, April 26, 2012

CATEVA IDEI DE PREZENTARE





TORT DE CIOCOLATA CU CIRESE SAU VISINE

BLATUL
-         6 oua
-         250 g zahar
-         300 g faina
-         10 linguri apa
-         1 praf de copt
-         2 linguri cu varf de cacao

  Preparare: se freaca galbenusurile cu zahaul adaugand din cand in cand cate o lingura de apa,pana acestea devin o crema.Separat se amesteca faina cu praful de copt si cacaoa, se adauga putin cate putin in amestecul de galbenusuri si apa.Albusurile se bat spuma si se adauga la amestec,amestecand incet cu o lingura pana la incorporarea spumei.
  Compozitia se coace la 160 grade cca 40 minute.

CREMA

-1/2 l lapte
- 200 g ciocolata sau 4 linguri cu cacao
-4 oua
-175 g zahar
-80 g de faina
- 1 kg cirese sau visine ( sau din compot)

  Preparare:Se pune într-o cratita laptele la clocotit.Cand este fiert se da deoparte si se adauga ciocolata sau cacaoa. Se acopera si se lasa asa pana  freacam bine într-un castron ouale întregi cu zaharul si faina dupa care se toarna laptele fierbinte,putin câte putin, amestecând continuu cu lingura de lemn.
Se pune apoi pe  foc potrivit, amestecând mereu, pentru a nu se prinde crema pe fund.    
   Când începe sa fiarba, se freaca repede si viguros, ca sa se desfaca toti cocolosii  si se da la o parte batând înca câtva timp crema cu o furculita sau cu un tel.
   Pentru un gust si mai profund amestecati crema cu un pachet de unt ,tinut la temperatura camerei,adaugand putin cate putin.
  La aceasta reteta este putin de munca dar rezultatele sunt fenomenale.Se adauga ciresele sau visine in crema. 

  Daca atunci când este pe foc se observa ca crema devine grunzuroasa, se da repede la o parte si se asaza cratita cu fundul în apa rece, adaugând si înauntru o lingura de apa rece. Se bate apoi bine cu lingura sau cu telul, pâna ce dispar grunjii.
   Se taie blatul in trei si se umple cu crema.

Povestea din spatele acestui tort: Dupa cum se vede si in poza este o aniversare de cativa ani frumosi,a unei doamne din Germania.Nestiind ce prajitura sa fac de ziua ei,avand doua nurori super gospodine,m-am oprit in caietul meu de retete la acest tort.Alegerea mea a fost perfecta.Servind pe cele doua nurori cu tort,am constatat ca scot sunete ciudate.Nestiind ce se intampla intreb daca este vreo problema,la care acestea spun ca asa ceva ele nu au mancat niciodata.Deci va doresc succes.

POFTA BUNA!








masuri in bucataria fara cantar

Nu toate gospodinele au la indemană un
cantar,asa ca va vin in ajutor cu masuri "babesti"

1 linguriţă de ceai – cu apă, vin,lapte . . . . . . . . . . 4 – 5 g
1 linguriţă de ceai – cu făină . ................................ 8 – 9 g
1 linguriţă de ceai – cu zahăr tos................................ 12 g
1 lingură de supă – cu apă, vin,lapte . . . . . . . . . 14 – 15 g
1 lingură de supă – cu făină, cu vîrf . . . . . . . . . ...... . 25 g
1 lingură de supă – cu făină,  plină . . . . . . . . . . ........ 20 g
1 lingură de supă – cu făină,rasă . . . . . . . . . . . ..........15 g
1 lingură de supă – cu untură sau unt . . . . . . . . . ..... 25 g
1 lingură de supă – cu zahăr tos . . . . ..........................30 g
1 lingură de supă – cu zahăr pudră . . . . . . . . . ......... 25 g
1 pahar obişnuit de apă – cu apă, vin, lapte . . . . . . 250 g
1 pahar obişnuit de apă – cu făină . . . . . . . . . ........ 125 g
1 pahar obişnuit de apă – cu zahăr tos . . . . . . . . ... 200 g
1 pahar obişnuit de apă – cu zahăr pudră . . . . . . . .160 g
1 pahar obişnuit de apă – cu ulei . . . . . . . . . . . ........245 g



SUPA DE TOMATE CU AVOCADO PICANT

Supă de tomate cu avocado picant

Aceasta minunata supa se manaca rece
Cca 4 porţi
preparare 30 min. + răcire

2 kg roşii
2 linguri de zahăr brun
1 linguriţă de sare
1 foaie de dafin

Pentru decor:
1 avocado bine copt
1 ceapă roşie mică
Sucul de la o lămaie lime
piper măcinat

Tăiaţi roşile in bucăţi şi amestecaţi cu sarea şi zahărul brun, apoi puneţi amestecul intr-o tigaie cu foaia de dafin. Fierbeţi la foc mic, intr-o oală cu capac, timp de 30 minute.
Amestecaţi conţinutul in oală sau intr-un recipient adanc cu ajutorul blenderului şi apoi treceţi totul printr-o sită. Lăsaţi la rece in frigider timp de cel puţin 3 ore sau peste noapte.
Tăiaţi avocado in jumătate, curăţaţi-l de coajă şi tăiaţi-l in cubuleţe. Amestecaţi cu sucul de lămaie, cu piperul măcinat şi cu ceapa tăiată.
Adăugaţi restul de suc de lămaie la supă. Adăugaţi o lingură din amestecul cu avocado la fiecare porţie.

Cateva secrete: Puteţi prepara această supă deosebită cu roşii şi iarna, dar şi vara, in funcţie de timpul pe care il aveţi la dispoziţie, de sezon şi de cat chef de gătit aveţi. Conservele de roşii conţin roşii bine coapte şi curăţate de coajă şi de multe ori salvează situaţia. Dacă folosiţi roşii proaspete, veţi avea nevoie de ceva mai mult timp, insă rezultatul miraculos este cu totul pe măsura aşteptărilor...
 
POFTA BUNA!
 
FICATEI DE PUI  IUTI
Mancare rapida si gustoasa

Timp preparare  20 minute

-          500 g ficatei de pui
-          200 g ardei gras (rosu,galben,verde)
-          100 ml sos de soia
-          50 ml ulei de masline,sare ,piper,cili macinat,rozmarin

Preparare

    Ficatei in prealabil spalati si curatati se calesc in ulei de masline pe toate partile ( fara sare),se adauga ardeiul taiat julien,sarea,piperul,cili,rozmarinul si sosul de soia.Se mai lasa doar 2 minute la foc.
    Se servesc cu garnitura de orez.
POFTA BUNA!

reteta chinezeasca
FICATEI DE PUI IN CEAPA

Timp de preparare 20 minute

-          500 g ficatei de pui
-          4 cepe (de marime potrivita)
-          50 ml ulei de masline
-          300-400 ml supa de pui
-          Sare,piper,cimbru

   Ceapa taiata julien si ficatei spalati si curatati se calesc impreuna in ulei de masline, fara sare ,doar cu piper .Dupa cca 10 minute se adauga supa si cimbru,se potriveste de sare ,piper lasand sa dea cateva clocote.
   Se servesc cu mamaliguta,piure de cartofi,piure de spanac,etc.

POFTA BUNA!
SALATA “ PRIMAVARA “

-          1 salata
-          3 rosi
-          100 g praz ( bucata de la radacina)
-          Sare,ulei de masline,otet de vin
  
Salata ,rosile,prazul se taie in ce forme alegeti,puneti dupa gust sare,ulei si otet.

POFTA BUNA!

SFATURI PENTRU GOSPODINE

Pentru gospodinele incepatoare ,ofer cateva sfaturi pentru folosirea condimentelor:

Daca adaugi condimentele in mancare prea devreme, e posibil sa lase o aroma prea puternica.

Pentru mancaruri care necesita mai mult timp de preparare, precum supele sau tocanele, incearca sa adaugi condimentele cu o ora sau chiar mai putin inainte sa servesti felul de mancare. Pentru rezultate si mai bune, incearca sa sfarami condimentele in mana inainte sa le adaugi in mancare.

Patrunjelul sau verdeata ornamentala la o supa sau
ciorba trebuie puse dupa ce ai oprit focul sau inainte de servire.

Pentru felurile de mancare care se gatesc repede, incearca sa adaugi condimentele uscate mai devreme, in vreme ce condimentele proaspete trebuie adaugate atunci cand mancarea e aproape gata.

Nu folosi mai mult de trei tipuri de condimente intr-o reteta, decat daca acest lucru e specificat clar in indicatii. Spre exemplu, anumite mancaruri indiene fac exceptie de la aceasta regula, avand in vedere ca unele retete contin pana la 10 tipuri de condimente diferite.

Experimenteaza si incearca sa inlocuiesti condimentele specificate in reteta cu altele: spre exemplu, pune maghiran in loc de oregano, coriandru in loc de patrunjel, seminte de anason in loc de fenicul.

Si, pentru cei ce nu stapanesc inca arta condimentelor, iata o lista a celor mai potrivite condimente pentru fiecare tip de mancare:

Pentru carnea de vita sunt ideale busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, menta, salvie, tarhon, cimbru,rozmarin

Pentru carnea de porc sunt indicate  busuioc,coriandru, chimen, marar, fenicul, menta, maghiran, rozmarin, salvie, tarhon si cimbru.

Carnea de miel trebuie asezonata cu menta, busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar,  maghiran, rozmarin, salvie sau cimbru.

Carne de pasare:
Pentru pui, busuioc sau dafin, coriandru, chimen, maghiran, menta, rozmarin, tarhon, salvie.

La curcan puteti adauga si cimbru, la gasca, salvie, iar la rata, marar, menta, rozmarin, salvie, tarhon.

Pestele si fructele de mare trebuiesc asezonate cu anason, busuioc, coriandru, marar, fenicul,  maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru.

Pentru paine si prajituri puteti folosi coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, anason, fenicul, leustean, rozmarin.

Oualor le puteti adauga marar, busuioc,  coriandru, chimen,  leustean, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru.

Pentru ficat e indicat sa adaugati coriandru, salvie sau tarhon dar este foarte bun si rozmarinul si cimbru

Salatelor le pot fi adaugate urmatoarele:  busuioc,  tataneasa, coriandru, chimen, papadie, marar, soc,  menta, patrunjel, tarhon si cimbru.

Pentru supe, puteti folosi  chimen, marar,  lustean, galbenele, maghiran, menta, urzici, tarhon, cimbru.

Urmand aceste sfaturi, vei putea crea retete unice al caror secret il vei sti doar tu si care vor fi apreciate de toata lumea.