Wednesday, February 5, 2014

BUDINCA DE CAPSUNI ( sau orice alt fruct )


Ingrediente :
500 ml lapte
100 g zahar brun
180 - 200 g capsuni
4 linguri cu faina
20 g unt

Prepararea:

Capsuni se zdrobesc in blender cu zaharul.Faina se amesteca cu laptele in asa fel sa nu se faca cocoloase.Se adauga capsuni zdrobiti si untul.Se pune la foc potrivit sa fiarba,amestecand continu ca sa nu se prinda.Cand este groasa se da deoparte.Se serveste asa sau se goleste in diferite forme.
Este foarte delicioasa si potrivita pentru copi incepand cu varsta de 8 luni.
Pofta buna !!

BUDINCA DE CIOCOLATA


Ingrediente :
500 ml lapte
100 g zahar brun
1 ciocolata neagra ( sau alba dupa preferinte )
4 linguri cu faina
20 g unt

Prepararea:

Ciocolata se pune la topit pe aburi si se adauga 100 ml lapte din cantitatea de lapte.Faina si zaharul,  se amesteca cu restul de lapte in asa fel sa nu se faca cocoloase.Se pune la foc potrivit sa fiarba,adaugam untul si ciocolata topita,amestecand continu ca sa nu se prinda.Cand este groasa se da deoparte.Se serveste asa sau se goleste in diferite forme.

Copiilor vostri o sa le placa.

POFTA BUNA !

BUDINCA DE CACAO


Optional pudrati-o cu putina scortisoara.
Ingrediente :
500 ml lapte
100 g zahar brun
3 linguri cu cacao
4 linguri cu faina
20 g unt

Prepararea:
Faina ,zaharul,untul si cacaoa se amesteca apoi se amesteca cu laptele in asa fel sa nu se faca cocoloase.Se pune la foc potrivit sa fiarba,amestecand continu ca sa nu se prinda.Cand este groasa se da deoparte.Se serveste asa sau se goleste in diferite forme.

POFTA BUNA !!!

BUDINCA DE VANILIE


Ingrediente :
500 ml lapte
100 g zahar brun
1 fiola esenta de vanilie ( Dr.Oetker )
4 linguri cu faina
20 g unt

Prepararea:

Faina ,zaharul,untul si esenta se amesteca apoi se amesteca cu laptele in asa fel sa nu se faca cocoloase.Se pune la foc potrivit sa fiarba,amestecand continu ca sa nu se prinda.Cand este groasa se da deoparte.Se serveste asa sau se goleste in diferite forme.

Invatata copilul tau la preparate natural si savuroase.

                           POFTA BUNA !

CREMA DE VANILIE CU JELEU DE CIRESE

Ingrediente crema:
UN GUST INCREDIBIL

500 ml lapte
100 g zahar brun
1 fiola esenta de vanilie ( Dr.Oetker )
4 linguri cu faina
4 galbenusuri
100 g unt

Ingrediente pentru jeleu :

Un borcan de compot de cirese fara samburi ( de la Lidl )
2 pachete gelatina incolora
150 ml vin rosu
20 ml Amaretto.

Prepararea cremei :

Faina ,zaharul si esenta se amesteca apoi se amesteca cu laptele in asa fel sa nu se faca cocoloase.Se pune la foc potrivit sa fiarba,amestecand continu ca sa nu se prinda.Cand este groasa se da deoparte .Se lasa la racit cca 10 minute dupa care se aduga untul se amesteca pana la incorporarea untului .Galbenusurile se adauga unul cate unul amestecam un pic mai repede pana le-am pus pe toate.Se goleste budinca in pahare de desert.

Prepararea jeleului

Peste gelatina se pune sucul de la compot si se lasa 10 minute la inmuiat .Se adauga si ciresele,  ( sau visine ),vinul si amaretto .Se da la incalzit pe baie de aburi amestecand incet pana la dizolvarea totala a gelatinei . ( A tentie ! Fierberea distruge gelatina.Se toarna in pahare peste budinca.

Este un deser delicious si pe toate gusturile.

POFTA BUNA !

 
POFTA BUNA !

GULIA UN MEDICAMENT FORTE


 

Proprietatile miraculoase ale guliei au fost descoperite in 1999, in timpul desfasurarii unor experimente genetice pe hamsteri, ce urmareau influenta acidului arsenic din plante asupra ereditatii.

 

S-a constatat atunci, in urma a 13 ani de cercetare, ca arsenicul din gulie impiedica, indirect, manifestarea unor gene responsabile de aparitia cancerelor glandulare.

Bolile tiroidei si cancerele endocrine
Gulia este un aliment anticanceros, in mare masura datorita prezentei derivatilor de “arsen metaloid”, care se absoarbe extrem de rapid din tulpina de gulie. Acizii arsenici, care ajung in glanda tiroida in cantitati de milionimi de gram, influenteaza benefic celulele producatoare de hormoni, care la om au un risc de cancerizare foarte ridicat in ultimele 3 decenii. Compusii arsenici specifici guliei favorizeaza hranirea invelisului acestor celule, cu un foarte ridicat risc la cancerizare. In acelasi timp, “arsenicul”, in diferitele sale forme, reduce riscul de “gusa tiroida”, provocata fie de o secretie excesiva de hormoni tiroidieni (hipertiroidism) fie, dimpotriva, de o reducere pana la “zero” a capacitatii de secretie ori eliberare a tiroxinelor in sange (hipotiroidism). Studii recente ale diferitelor departamente ale sectiei medicale a Academiei Romane au demonstrat, anul acesta, ca populatiile din zone cu deficit alimentar in iod, care erau condamnate la boli tiroidiene, nu se mai imbolnavesc, datorita unui nou obicei, de a consuma aproape zilnic gulii. Cercetatorii biochimisti romani au subliniat faptul ca plantele bogate in “arsenic”, precum gulia, scad cu 25% riscul la cancere ovariene si cu 12% riscul la cancerul testicular si de prostata.

Problemele renale
Gulia are un efect tonic asupra metabolismului rinichiului. Foarte recent, in martie 2004, cercetarile scot in evidenta existenta mai multor substante organice care reduc toxicitatea amoniacului asupra intregului tesut renal. Cercetatorii au sesizat ca aciditatea urinei este foarte crescuta la femei in perioada menstruatiei, ceea ce conduce la imbatranirea “renala”. Un consum sporit de gulii remediaza aceasta stare de fapt, men?inand tanar rinichiul. Acest fenomen s-a datora prezentei in tulpina de gulie a unor compusi organici care alerteaza intreg organismul asupra aparitiei unor boli cauzate de sistemul renal. Aminoacizii absorbiti de tulpina (nefiarta) de gulie antreneaza, prin prezenta lor in sange, declansarea unor mecanisme de reglare nervoasa a eliminarii urgente a toxinelor, cat si reglarea aciditatii urinare prin mecanisme hormonale. Prin acest dublu efect, aminoacizii din gulie scad riscul la cistite sau alte infectii ale aparatului urinar cu aproximativ 18% la barbati si cu peste 20% la femei.

Punctul “G” de la gulie
Guliile sunt considerate de cercetatori “un tonic sexual”, cel putin pentru populatiile care au un climat de zona temperata continentala mai capricios, climat din care face parte si tara noastra. Rezultatele cercetarilor efectuate timp de 9 ani in diferite zone cu populatii “devoratoare de gulii” au aratat ca unele coenzime ale apetitului erotic feminin, cat si ale fertilita?ii, sunt produse in prezenta “vitaminei E-4”. Aceasta pseudovitamina E-4, descoperita in varza si gulie, este un compus derivat al vitaminei E, care penetreaza extrem de rapid membranele celulelor nervoase hipotalamice, care sunt implicate direct in sexualitate si in pregatirea generala a organismului feminin pentru erotism. Aceasta pseudo vitamina E-4 se pare ca influenteaza selectia spermatozoizilor de catre ovul. Experimentele, efectuate pe animale de laborator in acest an, demonstreaza ca un consum de extract de gulii favorizeaza selectia spermatozoizilor, care, in urma fecundatiei, va da nastere unui produs de conceptie masculin cu o probabilitate cu 20% mai ridicata decat in cazul unui produs de conceptie de sex feminin.

“Terapia” cu gulie
Micul dejun: este de preferat ca inaintea servirii micului dejun sa se faca un dus fierbinte, pentru activarea generala a circulatiei sangvine. O buna circulatie permite o digestie mai eficienta a guliei, extrem de dificil de metabolizat. Se serveste salata de gulie, rasa pe razatoare, in cantitati de 150-200 g, amestecata cu varza cruda (sau murata), sarata si acrita cu lamaie. Se poate folosi si sub forma de sirop (fiertura de gulie cu zahar sau lapte), servit in loc de ceai. Cafeaua creste absorbtia principiilor din gulie si varza.
Dejunul: inainte de pranz este de preferat sa se consume un aperitiv sarat (saleuri, snacks) si 20-30g de tarie. Ciorbele de gulie trebuie foarte usor indulcite, dar si acrite. Adaosul de ou la astfel de ciorbe este obligatoriu. La felul doi, se serveste salata de gulie (150-250 g) cu otet si sarata cu sare fara sodiu. Sarea fara sodiu trebuie sa inlocuiasca partial sarea de bucatarie, pe durata curei terapeutice cu gulie.
Cina: masa de seara trebuie servita cu o ora si jumatate inainte de culcare, la 6 ore dupa dejun. Se recomanda 100-200 ml sirop de gulie (fiertura de gulie cu zahar si lamaie) inainte si dupa masa. Salata trebuie servita in timpul mesei sau imediat dupa cina. Inainte de culcare cu 15-20 de minute, se bea 50 ml de sirop de gulie.

Gulia pentru insomnii grave
Dr. Laurel B. Vincent de la New School of Social Science (New York) a constatat ca simpla fiertura de gulii cu zahar are un efect extrem de linistitor asupra maimutelor Rhesus, incapabile de acomodare in conditii de captivitate. Extinzand studiile, acesta a demonstrat in ianuarie 2005 ca 80% dintre femeile care sufera de insomnie din cauza unor nevroze atipice pot avea un somn foarte profund in urma unei cure de numai 18 zile cu gulii de toamna. Efectul s-ar datora influentei specifice a unor pseudo-hormoni asupra secretiei hormonale a unor estrone implicate in inducerea somnului la femeile tinere dar si la cele adulte.

TORT MAGIC DE MERE

Ingrediente blat:

 3 oua
75 g zahar
80 g faina
20 g amidon ( un varf de lingurita)
un praf de sare

Ingrediente pentru crema ( prima compozitie ):

500 ml vin rosu demise ( de casa este si mai bun)
5 mere curatate si taiate cubulete
6 linguri zahar brun
un praf de scortisoara
2 plicuri cu gelatina incolora

Ingrediente pentru crema ( compozitia a doua )

500 g marscapone
200 g smantana grasa
coaja de la o lamaie
zeama de la 1/2 lamaie
100 g zahar pudra
8 blaturi de gelatina

Ingrediente pentru compozitia ornamentala:

4 mere
4 linguri zahar brun
2 plicuri gelatin cu aroma de capsuni

Pentru insiropat :

Un pahar cu suc de mere

Prepareare blat :
Se incinge cuptoru ( 180 g pentru cine are afisaj ) Se bat ouale cu zaharul se adauga praful de sare ,faina si amidonul.Se toarna intr-o forma de tort ( 28 cm diametru ),unsa si tapetata sau unsa si acoperit fundul cu hartie de copt.se coace cca 30 minute.( Este bina sa si controlati cuptoarele difera de la categorie la alta.).Se scoate si se lasa la racit.Dupa ce este rece se pune blatul pe un platou dupa care punem si cercul de la forma de tort .Se insiropeaza cu sucul de mere.

Prepararea primei compoziti :

Merele se pun pe blat .Gelatina se prepara dupa indicatiile de pe plic numai ca in loc de apa puneti vin,apoi scortisoara si zaharul.Se da la foc fara sa fiarba ( atentie ! daca fierbe gelatina isi pierde propietatile ).Cand este gata se pune peste merele de pe blat.

Preparare la a doua compozitie :

Gelatina se prepara conform instructiunilor.Marscapone,smantana,zaharul,coaja si sucul de la lamaie se amesteca bine dupa care se adauga gelatina.Aceasta compozitie se aseaza peste prima compozitie si lasam un pic sa se intareasca.

Prepararea compozitiei ornamentale :

Merele taiate in jumatati (necuratate ),se curata numai de cotoare si se taie feli subtiri apoi se aseaza in forma de evantai pe crema alba cu coaja in sus.Gelatina preparata, dupa indicatiile de pe pic ,se toarna peste mere, acoperindule foarte bine.

Se lasa la frigider cca 3 ore dupa care se scoate cercul de la forma de tort si se orneaza cu fulgi de migdale sau fistic.

POFTA BUNA !!!

Este un tort foarte delicios,foarte racoros incat te aduce intr-o stare ....






Povestea din spatele acestei retete de tort.
  In 31 ianuarie a fost ziua mea de nastere si am avut invitati cu diferite diete sau vegetarieni ,mancatori numai de carne de vita si multe altele. Hei si atunci am zis asa :
Trebuie sa fac in asa fel sa ajung cu mancarea mea pe toate gusturile.Pe langa diverse retete am ajuns si la desert.Deci asa am ajuns sa fac acest tort care a fost savurat de 19 personae cu o placere de nedescris.La fiecare bucatica manacata scoteau diferite note de placere.

 Si asa ajungem la motoul blogului meu.
  Va pup.

CIORBA DIN OASE DE VITEL

Ingrediente ( pentru o oala de 5 l )

500 g oase de vitel
1 morcov
100 g telina
50 grame praz
50 g ardei rosu
1 ardei iute verde ( doar putin iute)
1/2 conserva cu rosi cubulete
2 buc.guli
3 linguri ulei de masline
sare,piper

Preparare ;
   Oasele se taie bucati mai mici dupa care se pun la fiert cu apa si putina sare.Dupa ce dau cateva clocote se scurg de apa si se spala foarte bine de toxinele care le-a lasat la fiert.Se spala si oala si se pun inapoi cu apa proaspata si un praf de sare.Pana la fierberea oaselor curatati legumele ,fara guli,le taiati cubulete si le caliti toate intr-o cratita cu ulei acoperite cu capac.Legumele sunt mai gustoase daca se fac in aburi si nu aduc discomfort dupa ce mancati ciorba.Cand sunt inmuiate bine adaugati rosile cubulete si mai lasati la fel sub capac inca 3 minute.( legumele se pregatesc la foc mic).Probati carnea daca este aproape fiarta adaugati guliile curatate si taiate in cuburi si la cca 5 minute dupa guli puneti legumele.Se potriveste de sare, piper,putine fruneze de maghiran uscat si se mai lasa cca 10 minute.Se opreste focul Ciorba trebuie sa se stea cca 10 minute la racit dupa care se face o dresatura dintr-un galbenus de ou,doua linguri cu otet balsamic si 200 g smantana grasa.Se amesteca cu ciorba si apoi se presara Frunze de patrunjel tocat.

Info : Ciorba se poate lasa si fara dresatura de smantana,atunci se pune in legume o conserva cu rosi . Este la fel de buna.

POFTA BUNA !




PROPIETATILE GULIEI PE SCURT ( mai multe detail gasiti in eticheta "sanatate ")

Proprietatile miraculoase ale guliei au fost descoperite in 1999, in timpul desfasurarii unor experimente genetice pe hamsteri, ce urmareau influenta acidului arsenic din plante asupra ereditatii.

MASCA HIDRATANTA PENTRU TEN SI CORP




 
1. Masca hidratanta pentru ten
Saptamanal, iti recomandam o masca naturala care iti va transforma instantaneu tenul.
1 lingura de miere
1 lingura de lapte
1 galbenus de ou
Amesteca-le si aplica pasta obtinuta pe fata si pe gat. Lasa timp de 15 minute sa actioneze, dupa care clateste cu apa calda.

2. Crema intens hidratanta
Pentru zonele corpului care sunt de regula foarte uscate, incearca reteta de mai jos.
1 lingurita de miere
1 lingura de ulei vegetal
¼ lingurita de zeama de lamaie
Amesteca-le si aplica-le in zonele cu problema – coate, calcai, sau orice alta zona pe care o simti uscata. Lasa 10 minute sa actioneze apoi clateste.
Bineinteles, nu uita sa folosesti mierea si in bucatarie.

 

10 VITAMINE PENTRU FATA SI MASTI






10. Vitamina E
Masca ideală pentru faţă: un castravete ras se amestecă cu o linguriță de ulei de măsline. Se aplică pe față timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă călduță
9. Vitamina D
Masca ideală pentru faţă: amestecați pătrunjel mărunțit cu terci și aplicați timp de 15 minute pe față, apoi clătiți cu apă rece
8. Vitamina C
Masca ideală pentru faţă: amestecați sucul de la o portocală cu iaurt sau o lingură de smântână. Se aplică pe față, lăsați 20 de minute și apoi clătiți cu apă călduță.
7. Vitamina B9 (Acid folic)
Masca ideală pentru faţă: se taie varza și se stoarce sucul. Umeziţi o bucată de tifon în sucul obținut și aplicați-l pe față timp de 15 minute. Clătiți cu apă caldă.
6. Vitamina B6
5. Vitamina B5 (Acid pantotenic)
Masca ideală pentru faţă: un gălbenuș de ou aplicat pe față timp de 15 minute, apoi clătiți cu apă
4. Vitamina B3 (Niacina)
3. Vitamina B2 (Riboflavina)
Masca ideală pentru faţă: se amestecă o linguriţă de drojdie de bere şi cinci linguri de lapte. În rezultat veți obține o pastă destul de subţire. Această mască se aplică pe pielea feței și lăsați să acţioneze timp de 30 minute, după care clătiți cu apă caldă.
2. Vitamina B1 (Tiamina)
Masca ideală pentru faţă: se amestecă o lingură de morcov ras fin, o linguriță de ulei de măsline și o linguriță de lapte. Se aplică pe față timp de 15 minute, apoi clătiţi cu apă.
1. Vitamina A
Masca ideală pentru faţă: gălbenuș de ou amestecat cu o linguriță de ulei, aplicat pe fața și lăsat să se usuce. Apoi, clătiți fața cu un decoct de muşeţel.

FARMACIA CU COJI VEGETALE ( nu aruncati cojile ! )


Nu aruncaţi cojile cartofilor, citricelor şi merelor!

Coaja este mai valoroasă pentru sănătate decît pulpa fructelor şi legumelor.


 

Dacă obişnuiţi să curăţaţi de coajă fructele şi legumele înainte de a le mînca, trebuie să ştiţi că faceţi o mare greşeală. De fapt, aruncaţi la gunoi cea mai sănătoasă parte a acestor alimente naturale, lipsindu-vă organismul de nutrienţi esenţiali.

Numeroase fructe au coaja mult mai hrănitoare decît fructul în sine, cu mai mulţi antioxidanţi şi fibre vegetale. În cojile fructelor şi legumelor se ascund adevărate depozite de vitamine şi minerale.

Este foarte important însă ca, înainte de a le consuma, să fie bine spălate. Înainte de a arunca la coş cojile, aflaţi beneficiile extraordinare pe care le are organismul de pe urma acestor medicamente şi poate vă veţi hotărî să le păstraţi.

Foi de ceapă pentru digestie

Cojile de ceapă sînt printre cele mai apreciate în medicina tradiţională. Pare greu de crezut, dar din ele se pot prepara leacuri şi feluri de mîncare. Ceapa întreagă este un izvor de sănătate, dar straturile exterioare sînt mult mai bogate în antioxidanţi decît miezul. Nutriţioniştii recomandă cojile pentru conţinutul lor extrem de ridicat în fibre şi flavonoizi. Substanţele biologice din cojile de ceapă întăresc inima. Consumul regulat de coji crude de ceapă reglează activitatea tractului gastro-intestinal. Fenolii, compuşii care abundă în cojile de ceapă, reprezintă un puternic aliat în lupta anticancer. Decoctul din foi de ceapă se prepară dintr-o mînă de coji la un litru de apă. Se lasă la fiert cam 15 minute. Se consumă cîte un pahar în fiecare dimineaţă, în caz de reumatism sau gută. Foile de ceapă aplicate pe gît tratează amigdalele, iar ceaiul din aceste coji este cel mai bun sirop de tuse. Contra diareei, se face un decoct din foi de ceapă uscată, din care se bea cîte o jumătate de litru pe zi. Migrenele trec cu cataplasme cu foi de ceapă proaspete aplicate pe frunte. Putem mînca aceste coji în salate, sau ca garnitură, coapte la cuptor, după ce s-a adăugat puţin ulei de măsline şi sare. În tradiţia populară, cojile uscate de ceapă galbenă se foloseau pentru a vopsi în galben ţesăturile şi ouăle. Femeile îşi clăteau părul cu apă în care s-au fiert coji de ceapă uscate, pentru reflexe galben-aurii. Cercetătorii spanioli au demonstrat că aceste coji pot fi utilizate în industria alimentară ca aditivi sau ca bază pentru medicamente în industria farmaceutică.

Cataplasme cu coji de cartofi

Cojile de cartofi n-ar trebui să putrezească în coşul de gunoi. Aceste resturi sînt mai preţioase pentru sănătate decît tuberculul întreg. Au un conţinut mare de potasiu, flavonoide cu acţiune antioxidantă şi antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compuşi fenolici cu efect de reglaj asupra activităţii cardiace. Coaja bine spălată şi fiartă în apă se poate bea ca leac pentru hipertensiune şi reumatism, are efect remineralizant. Cojile fierte se pot aplica pe articulaţiile dureroase şi rănile care se cicatrizează greu. Pentru sinuzită, se recomandă fierberea cojilor de la patru cartofi într-un litru de apă. Cu această infuzie se fac inhalaţii. În caz de afte bucale, se clăteşte gura cu decoct de coji de cartofi, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Cojile fierte timp de 30 de minute dau o soluţie cu care se clăteşte capul, metodă recomandată în caz de păr grizonat. Ca să curăţăm calcarul de pe un vas, fierbem îndelung în el coji de cartofi. Pentru arsuri, degerături, crăpături ale pielii, ulceraţii, se aplică pe locul respectiv coji de cartofi, fixate cu bandaj. Negii dispar tot cu coji de cartofi, lăsate peste noapte.

Înţepăturile de căpuşă trec cu coji verzi. Acestea sînt foarte toxice, dar, aplicate extern, au efect antiviral, antibacterian, combat ciupercile parazite. Cartofii copţi, mîncaţi cu tot cu coajă, ajută în insomnii, îmbătrînire prematură, previn boala Alzheimer, accidentele vasculare, degenerescenţa maculară, cataracta şi ajută la slăbit.

Cartofii cu coajă de culoare roşie conţin principii hepato-protectoare, fiind recomandaţi în tratarea hepatitelor.

Coaja castravetelui reglează tensiunea

Mîncaţi castraveţii cu tot cu coajă pentru conţinutul de dioxid de siliciu, un nutrient care contribuie la consolidarea părului, unghiilor, şi care atenuează semnele îmbătrînirii. Cojile acestei legume sînt pline de enzime, vitaminele A şi C, calciu, fier, fosfor, potasiu, carbohidraţi. Ajută la normalizarea tractului digestiv, sînt un bun diuretic, protejează ficatul şi stomacul, iar aplicate local, vindecă pielea afectată de detergenţi şi scad febra. Tot castravetele mîncat cu coajă reglează tensiunea arterială şi nivelul colesterolului. Extrem de preţioase în cosmetică, cojile au efect puternic asupra tenului cu pori deschişi. Întindeţi pe obraji cojile curăţate mai gros. Peste ele, aşezaţi un tifon umezit. Această mască hidratează tenul şi închide porii. Arsurile de la soare, umflăturile de la ochi sau dermatitele pot fi combătute cu coajă de castravete. Furnicile pot fi alungate tot cu coji de castravete, toxice pentru tipurile de ciuperci cu care se hrănesc furnicile.

Fasolea este importantă în terapie prin cojile ei, adică tecile în care se dezvoltă boabele.

Conţin aminoacizi, substanţe minerale, vitamina C, tirozidină şi triptofan. Ceaiul din teci de fasole se recomandă în afecţiuni cronice ale rinichilor şi căilor urinare, dar mai ales persoanelor care suferă de diabet. Acest ceai este un diuretic excelent, reduce cantitatea de zahăr din sînge, curăţă organismul de toxine, igienizează rinichii şi normalizează urinarea. Se prepară dintr-o lingură de teci uscate şi mărunţite la un sfert de litru de apă. Se fierbe 15 minute şi se beau două ceşti pe zi, neîndulcit. Extern, ceaiul din teci e bun în tratamentul eczemelor, erupţiilor cutanate, acneei.

Pieliţa roşiilor, bun cardioprotector

Roşiile sînt alimente medicament, iar principalele lor proprietăţi stau în pieliţe. Acestea ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a nivelului de colesterol. Previn apariţia accidentelor vasculare, a infarcturilor şi a altor boli de inimă. Sînt foarte eficiente în îngrijirea pielii. Folosiţi o mască din cojile de la 8-12 roşii. Lăsaţi-o să acţioneze 10 minute. Tenul va fi mai curat şi mai strălucitor.

Cojile usturoiului conţin nu mai puţin de şase compuşi antioxidanţi. Decojind usturoiul nu facem decît să ne lipsim de acele substanţe care luptă cu procesul de îmbătrînire şi protejează inima.

Coaja de dovleac este bogată în zinc, util pielii şi unghiilor, şi în beta caroten, care protejează de boli de inimă şi cancer. Putem beneficia de coajă doar curăţind partea tare mai subţire.

Nu aruncaţi cojile de la nucile verzi (pe care le curăţaţi pentru dulceaţă). Sînt foarte bogate în iod şi taninuri, cu efecte antiinfecţioase, depurative şi stimulatoare ale tiroidei. Umpleţi un borcan cu coji de nucă şi turnaţi alcool alimentar, votcă sau ţuică de casă, cît să le acopere. Se lasă la macerat 14 zile, apoi se filtrează. Această tinctură e bună în frecţii contra durerilor reumatice, dar şi în administrare internă pentru eliminarea toxinelor, gută, hipotiroidie, eczeme. Cojile uscate se folosesc şi la băi locale sau generale, pentru vopsirea părului, sub formă de comprese pentru ten seboreic sau răni purulente, şi sub formă de gargară, în afecţiuni gingivale.

Leac pentru bronşite din coji de mere

Cojile de mere sînt un remediu la îndemîna oricui, dar, din păcate, mulţi le aruncă, neştiind cît sînt de valoroase. Dacă nu puteţi mînca mărul întreg, păstraţi cojile. Aceste deşeuri vegetale facilitează procesul digestiv, concentrează circa 50% din cantitatea de vitamina C şi conţine cu 87% mai multe componente anticancerigene decît pulpa. În aceste condiţii, nu este de mirare că, în industria farmaceutică, vitaminele necesare obţinerii suplimentelor se extrag tocmai din coaja merelor. În caz de insomnie, o infuzie din coji de mere ajută foarte mult. Peste două linguri de coji de mere se toarnă 200 ml de apă fierbinte şi se lasă zece minute la infuzat. Ceaiul se bea seara, cu două ore înainte de culcare. Împotriva crampelor la stomac se bea aceeaşi infuzie, cîte o cană, de trei ori pe zi. Pentru tratarea bronşitelor şi a reumatismului, se face un macerat din coji de mere, bine uscate şi pisate. La un litru de apă, se pun opt linguri de pulbere şi se lasă la macerat 12 ore. Se beau cîte trei căni pe zi.

Din cojile şi cotoarele merelor se poate obţine un compot delicios şi energizant. Acidul din cojile de mere ajută la îndepărtarea petelor de pe vasele de aluminiu. Se lasă la fiert pe foc mic timp de 30 de minute.

Coaja citricelor, somnifer parfumat

Cojile de portocale pot fi un excelent remediu împotriva constipaţiei. Trebuie să fierbeţi cojile de la două portocale în 250 ml de apă, timp de 30 de minute, după care apa se aruncă. Se pun apoi din nou la fiert într-un litru de apă, împreună cu 20 g de zahăr. Un alt leac pentru digestia lentă: o linguriţă de coajă de portocală pisată se pune într-o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat un sfert de oră şi se ia acest amestec după masa de prînz. Aceste coji sînt bune şi în combaterea febrei. Cîteva coji proaspete de portocale aşezate pe noptieră alungă insomnia. Coaja rasă poate fi folosită în asortarea salatelor, în ceai, iaurt, supe, terci de ovăz sau orez. Pentru a consuma coaja, putem alege să preparăm sucul proaspăt de citric din portocale nedecojite. În coajă şi pieliţă se găseşte hesperidină, care are un rol semnificativ în reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului rău şi are proprietăţi antiinflamatorii. Coaja de portocală conţine o cantitate mai mare de fitonutrienţi şi flavonoizi decît pulpa fructului, fapt ce îi oferă proprietăţi antiinflamatorii, ajutînd digestia şi ameliorînd problemele gastrointestinale. Datorită conţinutului bogat în vitaminele A şi C, coaja de portocală reprezintă un remediu eficient împotriva răcelilor, întărind sistemul imunitar.

Studii recente arată că anumiţi compuşi din portocală sînt eficienţi în lupta împotriva cancerului de sîn, esofagian şi stomacal. Maceratul din aceste coji ajută şi în balonări. Antioxidanţii din coajă sînt de 20 de ori mai puternici decît cei din suc. În general, orice citric conţine substanţe benefice în coajă. Acestea cresc imunitatea, sînt hipotensive şi antiinflamatoare. În plus, împrospătează şi parfumează aerul din cameră, aşezate pe masă sau în vasul cu apă de pe calorifer.

Resturi de struguri şi gutui contra ridurilor

Cojile de struguri oferă elasticitate pielii, iar sucul lor ajută la refacerea acesteia. Aplicate pe ten, pieliţele strugurilor combat ridurile. Împachetările cu aceste pieliţe absorb excesul de apă din organism şi combat celulita. Coaja de strugure conţine aminoacizi care au grijă de sănătatea ţesutului cardiac. Resveratrolul din coaja strugurilor întăreşte sistemul imunitar, reduce grăsimile din sînge şi împiedică apariţia trombozei.

Cojile de gutui sînt foarte bune împotriva ridurilor. Turnaţi peste cojile a trei gutui ţuică şi lăsaţi la macerat timp de 15 zile. Infuzia de coji şi frunze de gutui, în combinaţie cu mierea de albine, calmează tusea, înlătură raguşeală şi eliberează căile respiratorii.

Ceaiul de coji de banane este bun în mahmureală. Se prepară dintr-o coajă de banană la un litru de apă, şi se fierbe timp de 10 minute. La fel de bine, coaja de banană poate fi stoarsă. Cercetătorii au descoperit că extractul din coajă de banană poate ameliora depresia, fiind bogat în serotonină. Tot coaja este excelentă pentru ochi, pentru că abundă în luteină, care protejează ochii de acţiunea nocivă a ultravioletelor, ferindu-i de cataractă.

Coaja fructelor de kiwi, deşi puţin apetisantă, este bogată în antioxidanţi şi se crede că are proprietăţi anticancerigene, antiinflamatoare şi antialergice. Conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decît pulpa fructului, care ajută inclusiv în lupta cu stafilocii şi E-coli.

Bogată în potasiu şi vitamina A, care ajută la revitalizarea şi hidratarea pielii, coaja piersicilor întăreşte sistemul imunitar, este detoxifiantă, protejează de cataractă, reduce riscul de cancer, boli de inimă şi artrită.

Coaja de papaya, aplicată pe tălpi, înmoiae pielea şi tratează călcîiele crăpate. Papaya este bogată în vitamina A şi papaină, care distruge proteinele inactive şi îndepărtează pielea moartă.

Deşeuri care nu trebuie să ajungă la gunoi.

Ceea ce aruncăm poate fi uneori extrem de folositor.

Iată cîteva deşeuri alimentare preţioase:

1.   Codiţele de cireşe uscate constituie un remediu excelent împotriva bolilor de rinichi, pielonefrite şi cistite. La o jumătate de litru de apă se adaugă o mînă de codiţe şi se infuzează. Decoctul din aceste codiţe combate diareea. Infuzia din codiţe de vişine sînt leac pentru migrene, artrite, gută şi edeme.

2.   Coaja de la trei ouă, bine spălată, uscată şi pisată, amestecată cu sucul de la trei lămîi şi miere şi lăsată la macerat o săptămînă, este un vechi remediu pentru lipsa de calciu. Se ia cîte o linguriţă din acest amestec de trei ori pe zi. Praful obţinut din coajă de ou este de ajutor şi în caz de ulcer, dacă e dizolvat într-o cană cu apă călduţă.

3.   Frunzele de morcov, preparate sub formă de ceai, ajută la remineralizarea sugarilor şi copiilor. Decoctul de frunze de morcov este foarte eficient împotriva eczemelor, rănilor şi arsurilor. Gargara ajută în afte, iar cataplasmele din frunze proaspete, tăiate mărunt şi pisate pînă cînd devin o pastă, rezolvă plăgile, ulceraţiile gambei, furunculele, pecinginea şi abcesele.

4.   Mătasea de pe ştiuleţi se pune la uscat şi se foloseşte la prepararea ceaiurilor. Pentru disfuncţii hepatobiliare, menstruaţii dureroase, tulburări de menopauză, cistită, afecţiuni ale sistemului cardiovascular, litiază renală, reumatism, infuzaţi două linguri de mătase de porumb uscată în 200 ml de apă.
Nici zaţul de la cafea nu se aruncă. Amestecat cu pămîntul din ghivece, constituie un excelent stimulator al creşterii plantelor. Dacă spălaţi mîinile cu săpun şi zaţ, îndepărtaţi mirosul de ceapă. Tot zaţul este cel care pune pe fugă furnicile.

ARDEI UMPLUT CU SOS DIN LEGUME

Ingrediente pentru ardei :

11-12 ardei gras
0,5 kg carne tocata de vita
3 cepe
2 linguri cu ulei de masline
4-5 linguri cu orez
1 ou
sare ,piper

Ingrediente pentru sos :

1/2 telina
3 morcovi
2 cepe
5-6 ardei capia rosu copt si curatat de coaja si seminte
2 conserve cu rosi cubulete
3 linguri cu ulei de masline
sare,piper

Preparare :

  Ardeiul gras se curata de cotoare si seminte se spala bine. Ceapa se curata se toaca si se caleste cu un varf de lingurita cu sare cca 2 minute.Carnea se amesteca bine cu orezul,oul si ceapa calita.Umpleti ardeiul cu carne apoi asezati in oala.Puneti apa pana trece de ardei , sare si dati la fiert.

  Intre timp pregatim sosul. Telina si morcovul curatate se pun la fiert cu putina sare.Ceapa curatata si taiata se caleste in ulei cca 2 minute se adauga ardeiul copt taiat julien si rosile din cele doua conserve.Se lasa la foc mic.Cand sunt fierte radacinoasele le taiati cubulete si le adaugati in sos,sare piper.Mai dati 2-3 clocote.Il dati deoparte si il mixati intr-un blender sau cu un mixer vertical pana sosul devine foarte cremos adaugati din cand in cand apa din ardeiul care fierbe.

   Cand carnea din ardei este fiarata ,scoateti arediul pe un platou.Din apa de la ardei amestecam sosul din legume pana devine un sos consistent,adica nici subtire nici gros.Daca mai ramane apa o aruncati pentru a pune sosul in oala ca mai apoi sa puneti ardeiul inapoi.Mai lasati cca 5-6 minute la fiert ,la foc mic.

Info !!!
  Este o reteta savuroasa ,usoara si fara adausuri de faina sau agenti de ingroasare.Este indicata si pentru persoanele care tin diverse diete.

POFTA BUNA !