În
alcătuirea unui regim alimentar complet trebuie avut în
vedere
că toate principiile alimentare (protide, glucide, lipide,
vitamine,
săruri minerale) sînt răspîndite în proporţii variate
în
diferite alimente naturală de origine animală sau vegetală,
predominînd
fie substanţele energetice, fie cele plastice.
Desigur
că nu trebuie neglijat nici faptul că un regim alimentar
trebuie
adaptat particularităţilor organismului, în
funcţie
de felul muncii, de sex, de vîrstă, climat şi anotimp.
Proteinele
sînt principii nutritive care fac parte din grupa
alimentelor
energetice, fiind elemente de bază ale substanţei
vii.
Nu se poate concepe metabolism fără participarea lor
deoarece
se găsesc în cea mai mare proporţie în protoplasma
şi
nucleul celulei vii.
Se
găsesc în alimentele din regnul animal (carne, peşte,
ouă,
lapte şi produse lactate), cum şi în alimentele din regnul
vegetal
(legume uscate, paste făinoase etc.).
Pentru
cerinţele alimentare normale ale omulu sănătos în
greutate
de 70 de kg care efectuează o muncă moderată cu un
necesar
de aproximativ 3000 calorii, este nevoie de o cantitate
minimă
de 70-80 g proteine pe zi.
Necesarul
minim de proteine este în funcţie de modul
de
preparare al alimentelor (crude sau gătite), de proporţiile
în
care sînt amestecate cu grăsimi şi zaharuri, de concentrarea
şi
calitatea lor.
Un
aport exagerat de proteine produce pe baza acţiunii
dinamice
o creştere a producţiei de căldură, excesul fiind
utilizat
în cea mai mare măsură în scop energetic şi în cea
mai
mică măsură reţinut în organism ca proteine de rezervă.
Hidraţii
de carbon sau zaharurile sînt cei mai importanţi
factori
energetici răspîndiţi mai ales în regnul vegetal, care
furnizează
organismului circa 70% din energia necesară
corpului
uman.
Adultul
trebuie să primească zilnic circa 400 g zaharuri,
respectiv
75% din materia uscată a alimentelor.
În
regnul vegetal, zaharurile se găsesc sub formă de
celuloză
şi amidon (boabele cerealelor conţin amidon, tuberculi
de
cartofi etc.). Se mai găsesc în fructe (mere, pere,
struguri
etc.) şi în legume (morcovi, sfeclă, dovlecei etc.).
În
regnul animal se găsesc în organe şi ţesuturi sub
formă
de glicogen, iar sub formă de glucoză în sînge şi
organe.
Ficatul şi inima sînt organele cele mai bogate în
glicogen.
Lipidele
sau grăsimile sînt principii nutritive necesare
organismului
prin
aportul lor de acizi graşi indispensabili raţiei
alimentare
prin rolul lor fundamental energetic.
Cantitatea
necesară de grăsime pentru o raţie normală este
aproximativ
70-140 g pe zi, aproape 15-20% din aportul
zilnic
de calorii.
Grăsimile
sînt de obicei de provenienţă animală: untul,
frişca,
smîntîna, seul, slănina, untura. Mai sînt folosite şi
grăsimi
din regnul vegetal: uleiul de floarea soarelui, ulei
de
rapiţă, de nucă, de măsline.
Vitaminele
sînt compuşi organici indispensabili organismului
a
căror prezenţă în cantităţi minime este absolut
necesară.
Lipsa lor în alimentaţie produce tulburări caracteristice,
tulburări
numite avitaminoze. Participă la reglarea
proceselor
vitale ale organismelor vegetale intrînd în constituţia
lor.
Vitaminele
se împart în două mari categorii, după gradul
lor
de solubilitate (hidrosolubile –
solubile în apă şi liposolubile –
solubile
în grăsimi).
Din
grupul vitaminelor hidrosolubile fac parte : grupa
vitaminei
B, vitamina C şi vitamina P.
Din
grupul vitaminelor liposolubile fac parte : vitamina
A,
D, E şi K.
Vitaminele
liposolubile. Vitamina A sau antixeroftalmică
nu
este resorbită decît în prezenţa grăsimilor. În tulburări de
resorbţie
ale grăsimilor pot apărea semne de avitaminoză A.
Sursele
principale de vitamina A în alimentaţie sînt untura
de
peşte şi ficatul. Se mai găseşte în alimente de origine
animală,
în lapte, unt, gălbenuş de ou etc. În regnul vegetal
vitamina
A este prezentă sub formă de provitamină
(presubstanţă)
în morcovi, mazăre, cartofi, spanac, roşii etc.
Atît
vitamina A cît şi provitamina ei nu se alterează prin
fierbere,
prin prepararea alimentelor sau prin afumatul peştelui.
Prin
conservarea alimentelor nu se aduce nici o modificare
conţinutului
de vitamină A.
Necesitatea
zilnică de vitamină A este de 4000 U.I. Absenţa
din
alimentaţie a vitaminei A produce la adult leziuni de
piele,
tulburări de vedere sau digestive.
Vitamina
D sau antirahitică. Prima vitamină cunoscută
din
grupul vitaminei D a fost vitamina D2 (calciferolul)
obţinută
prin iradierea cu raze ultraviolete a provitaminei
sale
– ergosterolul.
Vitamina
C sau vitamina antiscorbutică participă la procesele
de
oxido-reducere ale organismului. Dintre acţiunile
sale
cele mai importante sînt : acţiunea antihemoragică,
antiinfecţioasă
şi antitoxică.
Se
găseşte în ficat, inimă muşchi, legume, zarzavaturi,
fructe,
citrice. Prin fierbere prelungită, se pierde aproape
în
întregime cantitatea de vitamină C.
Necesarul
zilnic de vitamină C este de 50-100 mg. Lipsa
ei
din alimentaţie produce tulburări manifestate prin oboseală,
lipsa
de rezistenţă la infecţii, carii dentare, hemoragii,
dureri
în gambe etc.
Substanţele
minerale sînt absolut necesare organismului
pentru
menţinerea funcţiilor vitale. Lipsa lor, ca şi a vitaminelor,
produce
diferite tulburări de nutriţie şi creşteri
metabolice.
Organismul
conţine aproximativ 5 kg substanţe minerale,
cantitate
care poate varia cu vîrsta individului.
Substanţele
minerale îndeplinesc două roluri principale:
rolul
plastic structural, prin care se înţelege formarea noilor
celule
necesare organismului, şi rolul regulator capabil
de
a menţine echilibrul acido-bazic şi presiunea osmotică.
Calciul
şi fosforul din ţesutul osos, clorul şi sodiul din
umori
(sînge şi limfă), fierul din hemoglobina globulelor
roşii,
potasiul din muşchi şi magneziul din elementele sistemului
nervos
sînt substanţe minerale indispensabile organismului.
Raţia
medie de calciu pe zi este de 1 g, cantitate absolut
necesară
bunei dezvoltări a sistemului osos, a dentiţiei şi a
menţinerii
unei calcemii normale în sînge.
Sursele
cele mai bogate în calciu le formează laptele şi derivatele
lui
(iaurt, smîntînă, frişcă, brînză), gălbenuşul de ou, legumele uscate,
fructele
şi pîinea neagră.
Absenţa
prelungită a calciului din alimentaţie produce
tulburări
în osificare şi dentiţie la copii în special, tulburări
neuromusculare
şi de digestie la adult.
Fosforul,
element indispensabil vieţii, are rol principal în
diviziunea
şi multiplicarea celulară, în calcifierea scheletului
şi
în menţinerea echilibrului acido-bazic.
Raţia
zilnică de fosfor este de 1,5-2,5 g, cantitate care
poate
fi obţinută printr-o alimentaţie bogată în lapte sau
derivatele
lui, carne, legume uscate, zarzavaturi, ouă.
Diminuarea
fosforului în organism, printr-o alimentaţie
neechilibrată,
atrage după sine decalcifierea oaselor şi a dinţilor,
tulburări
nervoase şi digestive.
Clorul
se găseşte în organism mai mult sub formă de
cloruri
de sodiu, în sînge, în lichidul cefalo-rahidian, piele,
rinichi
etc., în cantitate de aproximativ 120 g. Joacă un rol
principal
în reglarea presiunii osmotice şi în metabolismul
apei.
Cantitatea
necesară de clor este de 6-7,20 g în 24 de ore
care
poate fi procurată din alimentele de origine animală,
lapte
etc.
Un
regim declorurat prelungit fără indicaţii majore poate
produce
tulburări digestive, lipsa poftei de mîncare, astenie,
scăderea
tensiunii arteriale etc.
Sodiul
se găseşte în plasma sanguină, limfă, suc gastric,
lichid
cefalo-rahidian etc.
În
organism îndeplineşte funcţia de regulator al echilibrului
acido-bazic
şi presiunii osmotice. Necesarul zilnic de
sodiu
este de 4-6 g, cantitate care este obţinută printr-o
alimentaţie
normală în care să fie cuprinsă şi clorura de
sodiu
(sarea de bucătărie).
Fierul
se găseşte în organism în globulele roşii, sub formă
de
hemoglobină, iar în splină, ficat şi măduvă sub formă
de
depozit. Joacă un rol principal în procesele de oxidare
şi
respiraţie celulară.
În
alimentaţie se găseşte atît în regnul vegetal (zarzavaturi,
legume
uscate, fructe uscate, cereale), cît şi în regnul
animal
mai ales în organe cum ar fi: splina, ficatul, rinichiul
etc.
Fierul
este necesar organismului în cantitate de 10-12 mg
pe
zi. Alimentaţia care nu poate oferi organismului această
cantitate
se reflectă asupra stării generale prin apariţia
anemiilor
grave, tulburări digestive, scăderea rezistenţei la
infecţii
etc.
Potasiul
se găseşte sub formă de cloruri, bicarbonaţi şi
fosfaţi
în muşchi, globule roşii şi în plasma sanguină. În
organism
el menţine echilibrul acido-bazic, reglează activitatea
muşchiului
inimii şi a sistemului nervos. Nevoia zilnică
de
potasiu este de 2-3 g, cantitate ce se poate procura
printr-o
alimentaţie variată în care să fie incluse carnea
sau
peştele, laptele, legumele şi fructele.
Magneziul
se găseşte în toate celulele organismului, în
muşchi
şi în oase. Prezenţa lui contribuie la micşorarea
excitabilităţii
nervoase şi ajută la menţinerea concentraţiei
normale
de calciu în oase.
Se
găseşte în alimentele din regnul animal, în special în
organe
(ficat, rinichi, splină) şi mai puţin în alimentele din
regnul
vegetal.
După
principala funcţie pe care o îndeplineşte asupra
celulei
nervoase, alimentaţia săracă în magneziu va provoca
tulburări
ale sistemului nervos.
Din
enumerarea succintă a principalelor substanţe
minerale
reiese clar că un regim alimentar echilibrat compus
din
alimente din regnul animal cît şi din regnul vegetal,
organismul
uman găseşte suficiente substanţe minerale
care
să-i asigure creşterea, dezvoltarea normală şi funcţiile
vitale.
Pe
lîngă vitamine şi substanţe minerale, un rol important
în
dezvoltarea funcţiilor vitale ale organimului îl are şi apa,
suportul
principal al tuturor schimburilor celulare, fiind
transportorul
tuturor elementelor nutritive. Apa este introdusă
în
organism fie prin alimente, fie ca atare, eliminarea
ei
făcîndu-se prin evaporare la nivelul glandelor sudoripare
sau
al plămînului, sau prin urină. În 24 de ore cantitatea necesară
de apă este de 1000-1500 cm3.