Thursday, April 26, 2012

TORT DE CIOCOLATA CU CIRESE SAU VISINE

BLATUL
-         6 oua
-         250 g zahar
-         300 g faina
-         10 linguri apa
-         1 praf de copt
-         2 linguri cu varf de cacao

  Preparare: se freaca galbenusurile cu zahaul adaugand din cand in cand cate o lingura de apa,pana acestea devin o crema.Separat se amesteca faina cu praful de copt si cacaoa, se adauga putin cate putin in amestecul de galbenusuri si apa.Albusurile se bat spuma si se adauga la amestec,amestecand incet cu o lingura pana la incorporarea spumei.
  Compozitia se coace la 160 grade cca 40 minute.

CREMA

-1/2 l lapte
- 200 g ciocolata sau 4 linguri cu cacao
-4 oua
-175 g zahar
-80 g de faina
- 1 kg cirese sau visine ( sau din compot)

  Preparare:Se pune într-o cratita laptele la clocotit.Cand este fiert se da deoparte si se adauga ciocolata sau cacaoa. Se acopera si se lasa asa pana  freacam bine într-un castron ouale întregi cu zaharul si faina dupa care se toarna laptele fierbinte,putin câte putin, amestecând continuu cu lingura de lemn.
Se pune apoi pe  foc potrivit, amestecând mereu, pentru a nu se prinde crema pe fund.    
   Când începe sa fiarba, se freaca repede si viguros, ca sa se desfaca toti cocolosii  si se da la o parte batând înca câtva timp crema cu o furculita sau cu un tel.
   Pentru un gust si mai profund amestecati crema cu un pachet de unt ,tinut la temperatura camerei,adaugand putin cate putin.
  La aceasta reteta este putin de munca dar rezultatele sunt fenomenale.Se adauga ciresele sau visine in crema. 

  Daca atunci când este pe foc se observa ca crema devine grunzuroasa, se da repede la o parte si se asaza cratita cu fundul în apa rece, adaugând si înauntru o lingura de apa rece. Se bate apoi bine cu lingura sau cu telul, pâna ce dispar grunjii.
   Se taie blatul in trei si se umple cu crema.

Povestea din spatele acestui tort: Dupa cum se vede si in poza este o aniversare de cativa ani frumosi,a unei doamne din Germania.Nestiind ce prajitura sa fac de ziua ei,avand doua nurori super gospodine,m-am oprit in caietul meu de retete la acest tort.Alegerea mea a fost perfecta.Servind pe cele doua nurori cu tort,am constatat ca scot sunete ciudate.Nestiind ce se intampla intreb daca este vreo problema,la care acestea spun ca asa ceva ele nu au mancat niciodata.Deci va doresc succes.

POFTA BUNA!








No comments:

Post a Comment