Bucătăria, vasele şi uneltele strict necesare pentru
prepararea bucatelor si întreţinerea lor. Pentru
buna gospodină
întreţinerea bucătăriei trebuie să
constituie o problemă deprim ordin. În bucătărie trebuie să domnească curăţenia şi
ordinea desăvîrşită.
Pentru pregătirea bucatelor se întrebuinţează diferite vase
şi unelte, dintre care cele strict necesare sunt următoarele:
cratiţe, oale, tigăi (diferite mărimi), castroane, funduri de
lemn, linguri de lemn, bătător de carne, făcăleţ, planşetă
pentru aluat, bătător de ou, piuliţă, răzătoare, maşină de
tocat carne, capace, lingură de spumă.
Este foarte bine ca după întrebuinţare aceste vase să nu
fie îngrămădite şi lăsatesă aştepte pentru a fi spălate împreună
cu tacîmurile, farfuriile, paharele etc. care s-au folosit
la masă. Se vor spăla, şterge şi aşeza la locul lor, în
timpul lucrului, treptat, de îndată ce nu mai este nevoie de
vasul sau unealta respectivă. Vasele se spală cu apă fierbinte
şi puţină sodă, se freacă cu praf şi cînd este cazul cu sîrmă,
se clătesc cu apă curată. Procedînd astfel se evită dezordinea
în bucătărie şi o dată terminată pregătirea
mesei, nu mai
rămîne nimic murdar. După ce s-a servit
masa nu rămîn despălat decît farfuriile, vasele în care s-a servit mîncarea,
tacîmurile şi paharele. Ele se spală cu apă fierbinte şi sodă,
se clătesc cu apă curată şi se şterg.
Masa din bucătărie pe care s-a lucrat se spală cu apă
fierbinte şi sodă, se freacă cu sîrmă sau cu peria, se clăteşte
cu apă curată şi se şterge bine cu un ştergar uscat. Nu trebuie
să se facă economie la apă caldă.
După terminare gătitului, maşina de gătit se curăţă şi se şterge
bine. Podeaua se mătură sau se spală dacă este nevoie. Spălătorul
de vase se spală cu apă caldă şi săpun. Chiuveta
trebuie bine spălată şi frecată cu praf (tix, calcil etc.) Gunoiul
care se strînge în timpul gătitului se scoate afară.
Nu este bine ca vasele şi tacîmurile să rămînă nespălate
de pe o zi pe alta. A doua zi, resturile de sos şi grăsime
sunt uscate, se spală mult mai greu, bucătăria prinde miros
neplăcut, vara se adună muştele şi în scurt timp vor apărea
gîndaci. Aceştia se înmulţesc foarte repede şi stîrpirea lor
nu este tocmai uşoară.
În timpul preparării bucatelor, gospodina trebuie să poarte
un halat alb, curat sau cel puţin un şort curat, iar în cap să
poarte o bonetă sau să fie legată cu o băsmăluţă. Astfel
se evită căderea vreunui fir de păr în mîncare şi în acelaşi
timp nici părul nu prinde miros de mîncare.
Gospodina trebuie să-şi spele mîinile foarte des în timpul
preparării bucatelor. După curăţirea zarzavaturilor şi fructelor
se va spăla cu apă caldă, săpun şi piatră ponce, de
asemenea înainte şi după pregătirea aluaturilor, înainte şi
după spălarea, tăierea şi aranjarea cărnii pentru mîncările
ce doreşte să le prepare etc. Este igienic şi în acelaşi timp
contribuie la păstrarea mîinilor mai frumoase şi mai curate.
Trebuie să se ştie ce rol important are curăţenia în bucătărie,
pentru că în mare parte temelia sănătăţii familiei se
pune aici
No comments:
Post a Comment