Friday, January 3, 2014

Informati utile pentru acumularea de proteine, glucide, lipide,in corp.

 
În alcătuirea unui regim alimentar complet trebuie avut în
vedere că toate principiile alimentare (protide, glucide, lipide,
vitamine, săruri minerale) sînt răspîndite în proporţii variate
în diferite alimente naturală de origine animală sau vegetală,
predominînd fie substanţele energetice, fie cele plastice.
Desigur că nu trebuie neglijat nici faptul că un regim alimentar
trebuie adaptat particularităţilor organismului, în
funcţie de felul muncii, de sex, de vîrstă, climat şi anotimp.
Proteinele sînt principii nutritive care fac parte din grupa
alimentelor energetice, fiind elemente de bază ale substanţei
vii. Nu se poate concepe metabolism fără participarea lor
deoarece se găsesc în cea mai mare proporţie în protoplasma
şi nucleul celulei vii.
Se găsesc în alimentele din regnul animal (carne, peşte,
ouă, lapte şi produse lactate), cum şi în alimentele din regnul
vegetal (legume uscate, paste făinoase etc.).
Pentru cerinţele alimentare normale ale omulu sănătos în
greutate de 70 de kg care efectuează o muncă moderată cu un
necesar de aproximativ 3000 calorii, este nevoie de o cantitate
minimă de 70-80 g proteine pe zi.
Necesarul minim de proteine este în funcţie de modul
de preparare al alimentelor (crude sau gătite), de proporţiile
în care sînt amestecate cu grăsimi şi zaharuri, de concentrarea
şi calitatea lor.
Un aport exagerat de proteine produce pe baza acţiunii
dinamice o creştere a producţiei de căldură, excesul fiind
utilizat în cea mai mare măsură în scop energetic şi în cea
mai mică măsură reţinut în organism ca proteine de rezervă.
Hidraţii de carbon sau zaharurile sînt cei mai importanţi
factori energetici răspîndiţi mai ales în regnul vegetal, care
furnizează organismului circa 70% din energia necesară
corpului uman.
Adultul trebuie să primească zilnic circa 400 g zaharuri,
respectiv 75% din materia uscată a alimentelor.
În regnul vegetal, zaharurile se găsesc sub formă de
celuloză şi amidon (boabele cerealelor conţin amidon, tuberculi
de cartofi etc.). Se mai găsesc în fructe (mere, pere,
struguri etc.) şi în legume (morcovi, sfeclă, dovlecei etc.).
În regnul animal se găsesc în organe şi ţesuturi sub
formă de glicogen, iar sub formă de glucoză în sînge şi
organe. Ficatul şi inima sînt organele cele mai bogate în
glicogen.
Lipidele sau grăsimile sînt principii nutritive necesare organismului
prin aportul lor de acizi graşi indispensabili raţiei
alimentare prin rolul lor fundamental energetic.
Cantitatea necesară de grăsime pentru o raţie normală este
aproximativ 70-140 g pe zi, aproape 15-20% din aportul
zilnic de calorii.
Grăsimile sînt de obicei de provenienţă animală: untul,
frişca, smîntîna, seul, slănina, untura. Mai sînt folosite şi
grăsimi din regnul vegetal: uleiul de floarea soarelui, ulei
de rapiţă, de nucă, de măsline.
Vitaminele sînt compuşi organici indispensabili organismului
a căror prezenţă în cantităţi minime este absolut
necesară. Lipsa lor în alimentaţie produce tulburări caracteristice,
tulburări numite avitaminoze. Participă la reglarea
proceselor vitale ale organismelor vegetale intrînd în constituţia
lor.
Vitaminele se împart în două mari categorii, după gradul
lor de solubilitate (hidrosolubile – solubile în apă şi liposolubile
solubile în grăsimi).
Din grupul vitaminelor hidrosolubile fac parte : grupa
vitaminei B, vitamina C şi vitamina P.
Din grupul vitaminelor liposolubile fac parte : vitamina
A, D, E şi K.
Vitaminele liposolubile. Vitamina A sau antixeroftalmică
nu este resorbită decît în prezenţa grăsimilor. În tulburări de
resorbţie ale grăsimilor pot apărea semne de avitaminoză A.
Sursele principale de vitamina A în alimentaţie sînt untura
de peşte şi ficatul. Se mai găseşte în alimente de origine
animală, în lapte, unt, gălbenuş de ou etc. În regnul vegetal
vitamina A este prezentă sub formă de provitamină
(presubstanţă) în morcovi, mazăre, cartofi, spanac, roşii etc.
Atît vitamina A cît şi provitamina ei nu se alterează prin
fierbere, prin prepararea alimentelor sau prin afumatul peştelui.
Prin conservarea alimentelor nu se aduce nici o modificare
conţinutului de vitamină A.
Necesitatea zilnică de vitamină A este de 4000 U.I. Absenţa
din alimentaţie a vitaminei A produce la adult leziuni de
piele, tulburări de vedere sau digestive.
Vitamina D sau antirahitică. Prima vitamină cunoscută
din grupul vitaminei D a fost vitamina D2 (calciferolul)
obţinută prin iradierea cu raze ultraviolete a provitaminei
sale – ergosterolul.
Vitamina C sau vitamina antiscorbutică participă la procesele
de oxido-reducere ale organismului. Dintre acţiunile
sale cele mai importante sînt : acţiunea antihemoragică,
antiinfecţioasă şi antitoxică.
Se găseşte în ficat, inimă muşchi, legume, zarzavaturi,
fructe, citrice. Prin fierbere prelungită, se pierde aproape
în întregime cantitatea de vitamină C.
Necesarul zilnic de vitamină C este de 50-100 mg. Lipsa
ei din alimentaţie produce tulburări manifestate prin oboseală,
lipsa de rezistenţă la infecţii, carii dentare, hemoragii,
dureri în gambe etc.
Substanţele minerale sînt absolut necesare organismului
pentru menţinerea funcţiilor vitale. Lipsa lor, ca şi a vitaminelor,
produce diferite tulburări de nutriţie şi creşteri
metabolice.
Organismul conţine aproximativ 5 kg substanţe minerale,
cantitate care poate varia cu vîrsta individului.
Substanţele minerale îndeplinesc două roluri principale:
rolul plastic structural, prin care se înţelege formarea noilor
celule necesare organismului, şi rolul regulator capabil
de a menţine echilibrul acido-bazic şi presiunea osmotică.
Calciul şi fosforul din ţesutul osos, clorul şi sodiul din
umori (sînge şi limfă), fierul din hemoglobina globulelor
roşii, potasiul din muşchi şi magneziul din elementele sistemului
nervos sînt substanţe minerale indispensabile organismului.
Raţia medie de calciu pe zi este de 1 g, cantitate absolut
necesară bunei dezvoltări a sistemului osos, a dentiţiei şi a
menţinerii unei calcemii normale în sînge.
Sursele cele mai bogate în calciu le formează laptele şi derivatele
lui (iaurt, smîntînă, frişcă, brînză), gălbenuşul de ou, legumele uscate,
fructele şi pîinea neagră.
Absenţa prelungită a calciului din alimentaţie produce
tulburări în osificare şi dentiţie la copii în special, tulburări
neuromusculare şi de digestie la adult.
Fosforul, element indispensabil vieţii, are rol principal în
diviziunea şi multiplicarea celulară, în calcifierea scheletului
şi în menţinerea echilibrului acido-bazic.
Raţia zilnică de fosfor este de 1,5-2,5 g, cantitate care
poate fi obţinută printr-o alimentaţie bogată în lapte sau
derivatele lui, carne, legume uscate, zarzavaturi, ouă.
Diminuarea fosforului în organism, printr-o alimentaţie
neechilibrată, atrage după sine decalcifierea oaselor şi a dinţilor,
tulburări nervoase şi digestive.
Clorul se găseşte în organism mai mult sub formă de
cloruri de sodiu, în sînge, în lichidul cefalo-rahidian, piele,
rinichi etc., în cantitate de aproximativ 120 g. Joacă un rol
principal în reglarea presiunii osmotice şi în metabolismul
apei.
Cantitatea necesară de clor este de 6-7,20 g în 24 de ore
care poate fi procurată din alimentele de origine animală,
lapte etc.
Un regim declorurat prelungit fără indicaţii majore poate
produce tulburări digestive, lipsa poftei de mîncare, astenie,
scăderea tensiunii arteriale etc.
Sodiul se găseşte în plasma sanguină, limfă, suc gastric,
lichid cefalo-rahidian etc.
În organism îndeplineşte funcţia de regulator al echilibrului
acido-bazic şi presiunii osmotice. Necesarul zilnic de
sodiu este de 4-6 g, cantitate care este obţinută printr-o
alimentaţie normală în care să fie cuprinsă şi clorura de
sodiu (sarea de bucătărie).
Fierul se găseşte în organism în globulele roşii, sub formă
de hemoglobină, iar în splină, ficat şi măduvă sub formă
de depozit. Joacă un rol principal în procesele de oxidare
şi respiraţie celulară.
În alimentaţie se găseşte atît în regnul vegetal (zarzavaturi,
legume uscate, fructe uscate, cereale), cît şi în regnul
animal mai ales în organe cum ar fi: splina, ficatul, rinichiul
etc.
Fierul este necesar organismului în cantitate de 10-12 mg
pe zi. Alimentaţia care nu poate oferi organismului această
cantitate se reflectă asupra stării generale prin apariţia
anemiilor grave, tulburări digestive, scăderea rezistenţei la
infecţii etc.
Potasiul se găseşte sub formă de cloruri, bicarbonaţi şi
fosfaţi în muşchi, globule roşii şi în plasma sanguină. În
organism el menţine echilibrul acido-bazic, reglează activitatea
muşchiului inimii şi a sistemului nervos. Nevoia zilnică
de potasiu este de 2-3 g, cantitate ce se poate procura
printr-o alimentaţie variată în care să fie incluse carnea
sau peştele, laptele, legumele şi fructele.
Magneziul se găseşte în toate celulele organismului, în
muşchi şi în oase. Prezenţa lui contribuie la micşorarea
excitabilităţii nervoase şi ajută la menţinerea concentraţiei
normale de calciu în oase.
Se găseşte în alimentele din regnul animal, în special în
organe (ficat, rinichi, splină) şi mai puţin în alimentele din
regnul vegetal.
După principala funcţie pe care o îndeplineşte asupra
celulei nervoase, alimentaţia săracă în magneziu va provoca
tulburări ale sistemului nervos.
Din enumerarea succintă a principalelor substanţe
minerale reiese clar că un regim alimentar echilibrat compus
din alimente din regnul animal cît şi din regnul vegetal,
organismul uman găseşte suficiente substanţe minerale
care să-i asigure creşterea, dezvoltarea normală şi funcţiile
vitale.
Pe lîngă vitamine şi substanţe minerale, un rol important
în dezvoltarea funcţiilor vitale ale organimului îl are şi apa,
suportul principal al tuturor schimburilor celulare, fiind
transportorul tuturor elementelor nutritive. Apa este introdusă
în organism fie prin alimente, fie ca atare, eliminarea
ei făcîndu-se prin evaporare la nivelul glandelor sudoripare
sau al plămînului, sau prin urină. În 24 de ore cantitatea necesară
de apă este de 1000-1500 cm3.





  
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 









 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 









 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment