Friday, January 3, 2014

HREANUL,un medicament miraculos




Hreanul, un medicament natural miraculos

   Cu un gust aromat şi condimentat, hreanul este folosit atât la gătit, cât şi în medicina naturistă pentru tratarea diverselor afecţiuni. Rădăcinile au un conţinut bogat de vitamine, de substanţe cu efect antibacterian, dar şi de uleiuri eterice cu efect calmant. Hreanul se poate folosi în stare crudă, proaspăt, ras, pentru a da gust mâncărurilor, fiind apreciat pentru aroma specială şi pentru gustul picant, dar şi sub formă de tinctură, energizant, sirop sau vin tonic, ca medicament natural.

   Principiile din rădăcinile rase de hrean, acţionează atât asupra căilor respiratorii - prin compuşii volatili, cât şi asupra organelor digestive. În doze mici nu produce decât iritaţii gastrice de foarte scurtă durată, datorită unor reacţii tampon determinate de formarea unor săruri bazice ale acidului sulfuros cu ionii de sodiu sau de potasiu.
Revulsivitatea intensă a rădăcinilor de hrean, cere prudenţă, atât în administrarea internă, cât şi în aplicaţiile externe.
În salate hreanul capătă, alături de vegetalele cu care intră în combinaţie, valoare
dietetică.
Cele mai importante
efecte exercitate de către hrean asupra organismului, sunt cele:
- antiscorbutice
- revulsive,
- fitoncide (antibiotice),
- tonic metabolice (stimulente asupra
metabolismului),
- antihipertensive (hipotensive),
- vermifuge (tenifuge),
- diuretice,
- stomahice (tonifiante asupra stomacului),
- hipercorticoidice (stimulente asupra glandelor corticosuprareanale).
Mulţumită acestor proprietăţi, o serie de
tulburări răspund la tratamentul cu rădăcinile rase de hrean.






No comments:

Post a Comment