Friday, January 3, 2014

Condimente si medicina "cimbru si cimbrisorul"


CIMBRU SI CIMBRISORUL

 

Cimbrul s-a nascut, spune legenda, din lacrimile pricinuite Elenei din Troia de dezastrele aduse de frumusetea ei trufasa. in tarile anglo-saxone, se pretinde ca zinele adora aceasta planta aromatica. in orice caz ea este apreciata din cele mai vechi timpuri. Grecii si romanii o ardeau in cursul ceremoniilor rituale. Cimbrul (Thymus vulgaris ) si cimbrisorul (Thymus serpyllum) sint varianta cultivata, respectiv cea salbatica, a uneia si aceleiasi specii vegetale, avind in linii mari aceleasi proprietati.
Teofrast si Dioscoride considerau cimbrul ca fiind tonic si antispasmodic pentru caile digestive. Pentru Pliniu, acesta era un antidot impotriva muscaturilor de sarpe si a „otravii pricinuite de creaturile marine", precum si im remediul impotriva durerilor de cap.
„Inamic al toxinei" pentru medicul Trousseau (secolul al XlX-lea), cimbrul ramine si astazi panaceul farmaciilor familiale din Provence si Languedoc.

Ce parti se folosesc din cimbru si cimbrisor:
Din cimbru si cimbrisor se folosesc virfurile florale sau intreaga planta (pentru baile aromatice). Se recolteaza din aprilie pina la sfirsitul verii. Cimbrul si cimbrisorul se pastreaza foarte bine uscate.

Cum se utilizeaza cimbrul si cimbrisorul?
Infuzie de cimbrisor sau cimbru : se fierb doua-trei linguri intr-un litru de apa. Se lasa sa infuzeze timp de zece minute.
Decoct de cimbru si cimbrisor: doua, trei linguri la un litru de apa; asteptati pina fierbe, apoi lasati sa infuzeze timp de zece minute.

La ce se folosesc cimbrul si cimbrisorul?
Ambele plante sunt excelente in cazul afectiunilor respiratorii. Cimbrul si cimbrisorul contin fenoli antiseptici, datorita carora se constituie in remediile ideale contra afectiunilor sezoniere. Parfumul lor desfunda nasul celor bolnavi de guturai si calmeaza sinuzitele: faceti inhalatii (infuzie concentrata: o mina la un litru).
Ceaiurile de plante calmeaza durerile de git si se pot folosi in gargare in caz de angina.
Aceste plante poseda si o actiune antitusiva utila in timpul unei bronsite sau pentru astmatici. Pentru un efect maxim, preparati un decoct foarte concentrat de cimbru (cinci maini la un litru de apa), apoi adaugati 250 de grame de miere si degustati acest sirop expectorant natural cu lingurita (trei, pina la sase lingurite pe zi, in functie de necesitati). Completati acest tratament cu bai de iarna antibronsitice cu infuzie de cimbru.

Cimbrul si cimbrisorul au efect tonic
Aceste doua plante medicinale ajuta la combaterea oboselii si scurteaza convalescenta. Beti-le si pentru a va intari sistemul imunitar in perioadele bolii. Cimbrul si cimbrisorul au si proprietati antivirale verifícate in prevenirea recidivelor de herpes si zona zoster.
In sfirsit, se pare ca o actiune benefica a ceaiurilor de cimbru sau cimbrisor este exercitata si asupra creierului persoanelor in virsta care le beau cu regularitate. Faceti si bai fortifiante, in care adaugati trei litri de infuzie sau decoct de cimbrisor.

Cimbrul si cimbrisorul au efect asupra digestiei
Ceaiurile de cimbru si de cimbrisor favorizeaza incontestabil digestia. Prin actiunea lor antispasmodica (datorata timolului), ele calmeaza contractiile nervoase ale stomacului. Luate dupa mese (sub forma de decoct sau de infuzie), ele previn si fermentatiile intestinale si flatulentele. In fine, infuzia de cimbrisor trateaza constipatia. Pentru stimularea functiilor gastrice, beti aceste ceaiuri intre mese.
Retineti ca aceste doua plante au un efect depurativ asupra ficatului, permitind limitarea neplacerilor unei mahmureli. Se recomanda o ceasca de infuzie de cimbru si cimbrisor bauta inainte de culcare avea darul de a alunga cosmarurile

Cimbrul si cimbrisorul regleaza ciclul menstrual
 Se recomanda in acest caz o cura de fond cu doua cesti pe zi, in timpul ultimei saptamini a ciclului.
Pentru uz extern. Daca suferiti de artrita, aplicati comprese cu infuzie de cimbrisor (o mina la un litru de apa) pe articulatiile dureroase




No comments:

Post a Comment