Friday, January 3, 2014

Galuste din paine (Knödel)

Ingrediente:

500 g paine uscata
200 ml lapte
4 oua
patrunjel
sare,piper

Modul de preparare :
 Painea se taie cubulete mici,cat se poate de mici,se aduga laptele,sare,piper,patrunjel si ouale.se amesteca foarte bine.daca vedem ca preparatul este putin moale adugam pesmet.
Se fac galuste din acest aluat ( vezi ca in foto.),cca 10 bucati,se dau prin faina sau pesmet.Intr-o oala puneti apa la fiert.Cand apa da in clocot adaugati galustele pentru cca 20 de minute.
 Se servesc ca garnitura la fripturi si alte preparate din carne.
Reteta Bavareza,denumirea originala  "Knödel "

POFTA BUNA !







 Povestea bucatariei Bavareze ( Bayern)

   Bucataria bavareza este unica, fiind caracterizata prin delicatese regionale si autenticitate. Avand origini rustice, este simpla si traditionala, bazata in special pe feluri de mancare ce contin carne si produse de patiserie. Totusi, in trecut felurile de mancare traditionale au fost modificate si transformate in ceva rafinat, ce putea fi servit ducilor la curte. Incet-incet, retetele au inceput sa fie cunoscute si de locuitorii oraselor, iar apoi s-au raspandit in intreaga regiune.

    Majoritatea felurilor principale ale bucatariei bavareze contin carne, cea de porc si de vita fiind in topul preferintelor localnicilor. Cel mai popular fel de mancare din Bavaria de Nord se numeste Schweinsbraten si contine carne de porc feliata, servita cu sos si galusti de cartofi sau galusti din paine. Similar acestui tip de mancare, Krustenbraten este la fel de des intalnit in meniurile restauratelor si singura diferenta dintre cele doua este crusta picanta pe care o are ultimul. Un alt fel de mancare ce are la baza carnea de porc se numeste Rollbraten si este o rulada de carne de porc ce se serveste cu salata de cartofi si covrigi. Un tip de carnat traditional bavarez este Weisswurst, facut din carne de vita tocata fin si slanina proaspata de porc. Deoarece se strica repede, Weisswurst este preparat de obicei dimineata devreme si poate reprezenta o gustare intre micul dejun si pranz.

    Meniurile restaurantelor cuprind multe salate si aperitive ce sunt specifice zonei Bavaria. Kalter Braten este un aperitiv ce se afla in meniul majoritatii restaurantelor din acesta zona. Este de fapt carne de porc rece, taiata in felii subtiri si servita cu paine si hrean. Un alt aperitiv bazat pe carne care este foarte apreciat de localnici este Wurstsalat, ce contine un amestec de carnati reci, ce au fost marinati in prealabil, si ceapa, castraveti murati si dressing de otet. O varianta a acestui fel de mancare este Schweizer Wurstsalat, care contine si branza pe langa ingredientele obisnuite ale Wurstsalat.

   Sortimentele de salata sunt extrem de diverse, iar acestea sunt apreciate de turisti datorita gustului deosebit, dar si continutului simplu, care are un gust specific bavarez, insa este placut cu usurinta si de cei ce apartin unor alte culturi. Kartoffelsalat este o salata foarte simpla, ce contine doar trei ingrediente: cartofi fierti, otet si castraveti. Cum produsele de patiserie sunt foarte indragite in aceasta regiune, exista nu numai tipuri nemaintalnite de amestecuri de patiserie, dar si feluri deosebite de a le servi. De exemplu, covrigii pot fi serviti cu un amestec delicios pe baza de branza: Obazda. Aceasta este de fapt o crema de branza ce contine boia si ceapa.

   Trei dintre deserturile traditional bavareze sunt Dampfnudel, Muenchner Apfelstrudel si Kaiserschmarrn. Primul este un fel de galusca ce se serveste cu sos de vanilie, al doilea este un strudel de mere, iar ultimul este format din bucatele de clatite, fructe proaspete, stafide si zahar pudra.

  Ca peste tot in Germania, berea este cea mai cumparata bautura, iar berarii sa intrec in a obtine cel mai gustos sortiment. Cea mai populara bere bavareza este Helles, care contine mai putin hamei decat in mod obisnuit si are de aceea un gust dulceag. Cand este amestecata cu limonada, berea capata un gust cu totul diferit si primeste denumirea de Radler (ciclist). Weissbier contine orz si grau si are un gust ceva mai acru decat Helles. Desi numele indica o bere deschisa la culoare, acest lucru nu este valabil pentru Weissbier, care este mult mai inchisa la culoare decat Helles.

No comments:

Post a Comment